top of page

Fitness Group

Public·53 members
Ian Gomez
Ian Gomez

Bespuca Povijesne Zbiljnosti.pdf


Ako se pogleda Tuđmanov spisateljski opus, onda se Bespuća povijesne zbiljnosti nameću kao knjiga središnja po važnosti i utjecaju. Tuđmanov povjesničarski magnum opus ostaje Hrvatska u monarhističkoj Jugoslaviji; uz nju, tu je i vrijedna rasprava Nacionalno pitanje u suvremenoj Europi, dok je polemičar i strateg Tuđman najbolje predstavljen u Usudbenim povjesticama i u zbirci interviewa inozemnim novinarima, Hrvatska riječ svijetu.
Bespuca Povijesne Zbiljnosti.pdfDrugo, pomalo neočekivano trajno nasljeđe Tuđmanovih Bespuća povijesne zbiljnosti je na polju "pohrvaćivanja" hrvatskoga jezika. Neke su Tuđmanove novotvorenice ušle u hrvatski jezik, većina nije, no, važnijom se pokazala njegova upornost u upotrebi izvornih hrvatskih riječi. Već legendarni naslov jednoga poglavlja: Svedobna sveudiljnost genocidne činidbe, ukazao je na smjer kojim je otada krenuo hrvatski jezik - makar se taj put nerijetko i razilazio s Tuđmanovim.


Tuđman, Franjo. 1981a. Na braniku povijesne istine: dokumenti sa suđenja 17-20. veljače 1981. u Zagrebu (On the bumper of historical truths: Trials documents 17-20 February 1981 in Zagreb). Issue place unknown: Bokatron.


Tuđman, Franjo. 1989. Bespuća povijesne zbiljnosti: rasprava o povijesti i filozofiji zlosilja (Horrors of War: Historical Reality and Philosophy). Zagreb: Nakladni zavod Matice hrvatske.


Odgovaramo na pitanje zašto su pojedine knjige u Hrvatskoj (i ne samo u Hrvatskoj) u komunizmu bile zabranjene? Kakva je bila sudbina njihovih pisaca? Tko su oni? Prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, zbog "Bespuća povijesne zbiljnosti" proglašen je antisemitom i revizionistom.


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Members

 • Alexandra Rose
 • Tanya Arora
  Tanya Arora
 • Kartik Rajput
  Kartik Rajput
 • Dolores Lope
  Dolores Lope
 • Sagar Sharma
  Sagar Sharma
Group Page: Groups_SingleGroup
bottom of page